bus auto fiets
Menu
Terug naar nieuws

Architect van De Jonkheren aan het woord!

17 juni 2021

Kees Opendorp van Maat Architecten heeft getekend voor het ontwerp van de woningen van De Jonkheren.

In dit artikel vertelt hij meer over de architectuurstijl en de manier waarop samenhang en ritmiek in de woningen is gerealiseerd.

Samenhang en ‘eilandgevoel’
Coherentie met de bestaande woningen was voor Kees van groot belang: “Het belangrijkste uitgangspunt bij deze woningen is dat er een mooie samenhang is met de bestaande woningen aan de Tiendweg. Het wijkje moet straks als een eigen eilandje in de buurt worden ervaren.”

Dit ‘eilandgevoel’ wordt onder andere gerealiseerd door de situering van de woningen: “Door de plaatsing van de blokken ontstaat er een informele setting, waarbij de woningen aan het water liggen of hier zicht op hebben. Leuk detail is de koppeling van de blokken aan de noordzijde met een poort naar de achtertuin en bergingen met de verwijzing naar het Wolvenbos.”

Verbinding met bestaande woningen
Niet alleen qua situering, maar ook qua stijl wordt er een verbinding gelegd met de bestaande woningen. Kees: “Ook in de architectuur sluiten we aan bij de bestaande woningen. De opbouw – met een gesloten vlak boven de voordeur – zorgt voor een spannende gevel en a-symmetrie. Door deze te spiegelen ontstaat een fraaie ritmiek.”

Architect - De Jonkheren + De Giese Zegel.jpg


Over de details die zorgen voor een afwisselend en speels straatbeeld zegt Kees: “Het lange blok heeft bij de eindwoning gekoppelde kozijnen met Frans balkon en een kader om de hoek te accentueren. Verder worden de voordeuren verbijzonderd door een mooi kader.”

Afsluitend geeft Kees aan waarop hij hoopt en vertrouwt zodra de woningen van De Jonkheren er staan: “Als je straks na realisatie door de nieuwe wijk loopt, moet het aanvoelen als een fijn wijkje met een eigen uitstraling, waar je heerlijk rustig woont en kinderen prettig kunnen spelen op straat of in het speeltuintje.”

De verkoop van De Jonkheren start naar verwachting tegen het eind van de zomer, in september. Schrijf je in voor de nieuwsbrief om alle updates – zoals over de start verkoop – direct in je mailbox te ontvangen.